HockeyNews
PLUS

Eriksson inför försäsongens första match: "De kommer att få chansen att visa upp sig”

(7596) Niklas Eriksson
Johan Bernström/Bildbyrån

Publicerad: 14 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

Det har blivit dags för den första försäsongsmatchen för Örebro Hockey när man under onsdagskvällen ställs mot BIK Karlskoga på bortaplan. För HockeyNews.se berättar nu huvudtränaren Niklas Eriksson om sin syn på lagbygget, ledarskapet och målen inför säsongen. 

–  Vi kommer att jobba igenom det med vår grupp, säger han till HockeyNews.se. 

Under onsdagskvällen är det dags för Örebro Hockeys första träningsmatch för säsongen. Precis som ifjol gästar laget BIK Karlskoga för ett länsderby och huvudtränare Niklas Eriksson ser fram emot uppgiften. 

– Det ska bli jätteskönt att börja spela matcher tycker jag. Nu har vi tränat här i en och en halv vecka och det är dags att börja spela matcher nu känns det som. Det blir ju lite mer av en värdemätare med att få spela matcher.

– Det blir en jättebra match. De kommer säkert att vara taggade men för oss handlar det om det vi själva gör, vilket jag tror att alla lag tänker på försäsongen. Man fokuserar ju inte på att scouta motståndarna på det sättet som man gör under säsongen så det är en ganska stor skillnad i inställning till match tycker jag. Det är ju saker som man vill ska börja sitta där i spelet som man tittar på och fokuserar på inte på resultatet på samma sätt. 

Örebro Hockey återsamlades under den första veckan av augusti och för drygt en och en halv vecka sedan gick man på is i Behrn Arena. 

Vilka detaljer har ni fokuserat på under första tiden på is?

– Dels så har vi ju en ny grupp att jobba med, samtidigt så har vi också en trygghet i det vi gjorde ifjol när vi kom in att bygga vidare på. Och det som vi har börjat prata om är spelet utan puck och försvarsspelet i första hand. Det är egentligen det som vi fokuserar på, att försöka sätta ett grundspel där alla vet vad de ska göra på isen när man inte har pucken.

Det är en ny grupp av Örebrospelare som Eriksson har att jobba med. Tongivande spelare så som Aaron Palushaj, Rodrigo Abols och Nick Ebert har lämnat laget och ersatts av förväntade nyckelspelare som till exempel målvakten Dominik Furch samt forwardsen Mathias Bromé och Kerby Rychel.

På backsidan har man som sagt tappat Nick Ebert, som tidigare under sommaren skrev på ett NHL-kontrakt med Ottawa Senators, samt Linus Arnesson som valde att fortsätta karriären i Färjestad. En av dem som ska fylla luckorna är den offensivt skicklige backen Aaron Irving som värvats från norska Storhamar. Där stod 23-åringen för totalt 38 poäng på 47 matcher under förra säsongen i den norska ligan.

Hur tycker du att truppen skiljer sig just nu om du jämför vid samma tidpunkt ifjol?

– Det skiljer sig väl på det sättet att våran backsida var stark ifjol tycker jag. Där hade vi två killar som har försvunnit i Ebert och Arnesson, som är två riktigt bra backar. De kanske hade lite olika egenskaper som gjorde att dem var bra där Ebert framför allt var en offensiv kraft med ett väldigt bra skott. Linus är ju en allroundback skulle jag vilja säga och väldigt rörlig, en back som man kunde lita på varje dag. Så det är ju två förluster som vi behöver kunna ersätta och där har ju vi värvat Aaron Irving och han har ju en viss likhet i Ebert med sitt rightskott. Sedan tycker jag inte att man ska jämföra honom med Nick för han är ändå NHL-aktuell nu, så det blir fel att göra den jämförelsen. Kan Irving bidra med sitt skott och spela ett stabilt spel så är det som vi hoppats på av honom.

På backsidan har man också valt att flytta upp Lukas Pilö som stod för en lyckad utlåning i Oskarshamn i våras samt 18-årige Alfred Barklund från klubbens J20-organisation.

Är planen att inleda säsongen med den backbesättningen som ni har nu eller söker ni aktivt på den positionen?

– Det är ingenting som vi tittar på i nuläget, vi tror mycket på att både Lukas och ”Affe” (Alfred Barklund) ska kunna ta kliv. Det allra roligaste hade ju varit om de gör det och vi kan fostra egna spelare i Örebro. Det är ju någonting som är viktigt för framtiden, att vi verkligen kan få upp egna spelare. 

På målvaktssidan har Eero Kilpeläinen och Stefan Stéen, som båda hade en turbulent säsong i fjol, lämnat. Även stjärnmålvakten Jhonas Enroth som, kom in under slutdelen av den förra säsongen och som var en stor del i att Örebro tog sig till en åttondelsfinal, har också lämnat för ytterligare spel i KHL för Dynamo Minsk.

Istället har klubben plockat in den tjeckiska burväktaren, Dominik Furch som närmast kommer från spel i KHL med Severstal Cherepovets och också har en gedigen karriär i landslaget med båda VM och OS-spel. Sedan har man också värvat den 21-åriga norrmannen Jonas Arntzen som förra säsongen tillhörde Leksand och som fanns med i den norska VM-truppen i Slovakien tidigare i våras. 

– På målvaktssidan är det ju också två nya kort och den var ju lite turbulent ifjol. Vi hade skador och letade efter en målvakt och så fick vi in Enroth på sista transferdagen och då var ju laget redan på gång när han kom in. Så han hade ju en ganska bra och tacksam resa när man kommer in och laget är på G och man har en positiv känsla. Sedan gjorde ju Jhonas ett bra jobb för oss och bidrog med ännu mer stabilitet till laget. Men som helhet så var ju vår målvaktssida lite svagare ifjol än den kanske har varit tidigare när jag har varit här. Så där hoppas och tror vi att en sådan som Dominik med många fina säsonger i KHL och ett fint CV, att han kommer in med det vi söker och att vi får en tydlig förstamålvakt som är en spelare som vi kan bygga trygghet runt.

– Vi har ju valt Jonas Arntzen som vi tror jättemycket på för framtiden, men i nuläget så är ju Dominik värvad som en förstamålvakt. Det är inget snack om saken. Sedan så tycker vi att det är viktigt att vi har båda målvakterna igång och Jonas kommer ju givetvis få sina matcher. Och här på försäsongen så kommer vi att matcha de båda lika mycket, det ser vi som en självklarhet. Vi har en förhoppning om att Dominik ska vara skillnaden i många matcher.

Offensivt har man tappat tunga pjäser i Aaron Palushaj, Rodrigo Abols och Anton Hedman men har också förstärkt med starka namn, som till exempel Mathias Bromé, Ryan Stoa och Kerby Rychel.

– Jag tycker att vi har en större bredd på forwardssidan i år. Jag tycker med de namnen som du radar upp så skulle jag ändå vilja lägga till Sakari Salminen och Joonas Rask som etablerade spelare och sedan så tycker jag att det finns fler riktigt spännande spelare. Daniel Muzio Bagenda är ju i mina ögon en riktigt bra spelare som har en hög potential och jag tror att han kan slå igenom i SHL redan i år. Sedan är Max Lindholm en spelare med hög potential, kanske att hans resa kan komma att bli lite längre men han kommer redan i år göra avtryck tror jag. Han har den skickligheten. Jag ser dem som två väldigt spännande nyförvärv.

Har ni satt någon uttalad gemensam målsättning inför säsongen?

– Det har vi inte gjort och vi kommer att jobba igenom det med vår grupp. Sedan har ju vi som klubb sagt att vi vill bli bättre för varje säsong och vi kom 10:a ifjol så bättre än det vill vi vara

Och på ledarsidan blir det också första säsongstarten som huvudtränare för Niklas Eriksson som ersatte Niklas Sundblad på den posten i november förra året. Han har precis som då Jörgen Jönsson vid sin sida som assisterande och sedan ett nygammalt ansikte i Christer Olsson som ansluter närmast ifrån Leksand. Just Eriksson och Olsson känner varandra bra sedan tidigare och tränade också Leksand tillsammans 2011/12. 

Hur speciellt är det för dig att göra den första försäsongen här som huvudansvarig jämfört med ifjol?

– Det är ändå skillnad tycker jag när man har huvudansvaret. Vi har ju jobbat ihop i den ledarstaben som vi hade ifjol, sedan har ju Christer kommit in istället för Löwdahl som numera är ansvarig för J20. Så lite nytt är det ju men i stora delar är vi dem samma, Förutom vi som är på isen och jobbar med laget på det sättet så är det ju fystränare och de andra i teamet runt om och de är exakt samma. Det är bara Christer som är den nya in i gruppen och han har ju ett ansvar för backarna i första hand. Jag tycker ändå att vi känns homogena med att vi har fått behålla ledarstaben i stora delar. Sedan känns det väldigt bra att få in Christer, jag har jobbat med honom tidigare och jag vet vilken bra både person det är och vilken bra kapacitet som han har i sin roll.

Känns det som att han kompletterar er där med mer defensiv erfarenhet?

– Det tycker jag. Det känns jättebra för alla parter, jag och Jörgen har ju tidigare varit forwards och jobbat med forwards tidigare. Christer har jobbat med backar så det blir naturligt tycker jag. Det känns bra med allting på den biten, sedan är det ju nya spelare som liksom ska in i det här tänket som vi har och det kommer ju att ta sin lilla tid. Det är ju inte att det sitter i första matchen men vi får ju försöka jobba med de här sakerna och ta det steg för steg.

Örebro har under denna försäsong valt att stanna hemma istället för som tidigare år genom att åka på någon form av försäsongsturnering. Under den första matchveckan väntar alltså BIK Karlskoga på bortaplan på onsdagen innan laget sedan möter Linköping i Lindesberg på fredagen. Innan serien drar igång väntar även matcher mot finska Ässät, Brynäs, Leksand, Södertälje och HV71 innan SHL-premiären den 14:e september borta mot Färjestad. 

 Har ni funderat något på kedjeformationer till kvällens match?

– Vi har ju gjort det men vi har inte pratat med gruppen så jag kommer inte att säga någonting om det. Men vi har 16 forwards i träning för tillfället så vi kommer att vila en hel ordinarie femma och ge några utav de unga chansen här och visa upp sig. Sedan har vi ju match på fredag igen så vi kommer att matcha alla spelare här under på onsdag och fredag så alla kommer att luftas. Det blir en bra chans för de lite yngre spelarna att få visa upp sig här mot Karlskoga.

Örebro har under försäsongen valt att flytta upp juniorforwardarna Maksims Semjonovs och Linus Öberg från klubbens J20-organisation och båda kommer att få chansen i matchen mot BIK Karlskoga.

– De är ju två killar som båda gjorde det bra ifrån sig ifjol i J20-laget och Linus var med under två matcher med oss och fick speltid uppe i Skellefteå under några byten där och fick känna på det lite. Så det är ju killar som vi tror på för framtiden, samtidigt så ska man komma ihåg att det inte är många som gör resan från J20 till SHL. Det gäller att jobba med tålamod för de killarna och de kommer att få chansen att visa upp sig här under några veckor på försäsongen och sedan får vi ta det därifrån.

Ett frågetecken finns också kring Jordan Boucher som inte tränade under tisdagen.

Andreas Lundskog 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!